22 Nisan 2015 Çarşamba

DÖRT AYRI TARİFLE ENGİNARA BİR GÜZELLEME:)

5-6 Yıl öncesine kadar ağzıma sürmediğim enginar meğer ne güzel, ne faydalı, ne lezzetli, ne kıymetli bir sebze imiş.
Keşfedeli beri her baharda soframızın baş tacı, derin dondurucumuzun vagzeçilmezi oldu.
Mevsiminde her hafta pazardan 10 tane alıp, 4-5 tanesini hemen o günlerde pişirip, 4-5ini de dern dondurucuya atıyorum enginarın.

Ben enginarı öyle sevmem, yemem diyenler için aşağıda dört değişik sunumla enginar tarifi paylaşacağım sizlerle.
Zeytinyağlı enginarı sevmezseniz, illaki garnitürlüsünü severseniz.
Garnitürlüsünü sevmezseniz illaki misket köftelisini seversiniz.
Misket köftelisini sevmezseniz illaki havuç taratorlusunu severseniz.

Buyrun tariflerim;

Zeytinyağlı Enginar



Bir adet kuru soğan, bir adet orta boy patates, bir adet orta boy havuç ve 3 adet enginarı küp küp doğrayın, tamamını çiğden 1 kahve fincanı kırık pirinç, tuz, kesme şeker zeytinyağı ve sıcak su ilavesiyle pişirin.
Soğuduktan sonra kıyılmış dere otu ve limon suyu ile servis yapın.


Garnitürlü Enginar



Bir kase bezelye, küp küp doğranmış bir orta boy patates, küp küp doğranmış bir orta boy havuç ve küp küp doğranmış bir kuru soğan biraz zeytinyağı, biraz limon suyu biraz tuz ve bir kaç kesme şeker ilavesi ile tencereye tamamı çiğden konur, garnitürün üzerine enginar çanakları ters olarak kapatılır ve biraz sıcak su ilavesi ile enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
Çanaklar bir tabağa alınır ve garnitürler çanakların içine doldurulur.
Dere otu ile süslenerek servis edilir.


Köfteli Enginar




Enginar çanakları bir miktar sıcak su, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve şeker ilavesi ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Diğer yanda misket şeklinde hazırladığınız köfteler kızgın bir tavada yağ ilave etmeden pişirirlir.
Pişen enginar çanaklarının içine alınan misket köfteler kıyılmış maydonozla süslenir ve ılık olarak servis edilir.

Havuç Taratorlu Enginar



Enginar çanakları bir tencerede biraz sıcak su, biraz zeytinyağı, limonsuyu, tuz ve şeker ilavesi ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Diğer yanda bir tavada rendelenmiş havuçlar zeytin yağında kavrulur ve soğumaya bırakılır.
Havuçlar soğuyunca sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırılır.
Bu tarator enginar çanaklarının içine doldurularak ılık olarak servis edilir.
Dilerseniz maydonoz, dilerseniz dere otu, dilerseniz pul biber serperek servis yapabilirsiniz.

Bu fotoğraf da önceki akşamki yemeğimizden...

Afiyet ve şifa olsun






Hiç yorum yok: