19 Aralık 2011 Pazartesi

AŞURELER




















Kurban kesilen evde mutlaka aşure yapılmalı der annem, kız çocuğu olan evde de yapılırmış. Aşure yapıldığı gün Yasin-i Şerif okunur,Şifaya, berekete, bolluğa niyet ve dua edilerek pişirilir ve dağıtılır.

En az 7 haneye dağıtılmalıdır.

Pişirip dağıtacak gücün ya da imkanın yoksa; en azından bir cezve buğday kaynatılıp kuşlara atılmalıdır.

Aşure kaynatılan tencerenin kapağında oluşan buhar şifa için yüze, göz kapaklarına sürülür.

Bizim evde çocukluğumdan beri iki aşure yapılır; biri Çerkes Aşuresi, biri klasik aşure.

Bu sabah Allah kabul ederse anne-kız ikisini de yaptık.

Şu anda Jane ile çerkes aşuresi içiyoruz.

Fotoğraflarda tenceremizde pişen tatlı aşure, kasede servise hazır tatlı aşure, küçük kasede yağsız-acısız Jane için hazırlanan Çerkes Aşuresi ve diğer kasede de anne için yağlı-acılı-kemikli etli Çerkes Aşuresi.


Arzu eden buyursun gelsin, bolluk içinde, bereketli ve sağlıklı bir yıl olsun.


Klasik tatlı aşurenin tarifini bilmeyeniniz yoktur.

Bu nedenle ben Çerkes Aşuresinin yani natıfıpsın tarifini vereceğim.

Çerkes Aşuresi için tatlı aşure malzemelerinin bir kısmına ihtiyacımız olacak.
Bu yüzden denemek isteyenler tatlı aşure ile aynı gün yapabilirler.
Aşurelik buğday, kuru fasülye ve nohutu ayıklayıp ayrı kaplar içinde içme suyunda bekletiyoruz.
Ve tatlı aşure yapıyormuş gibi haşlıyoruz.
Bu aşamada buğday, fasülye ve nohutun bir kısmını ayırıyoruz.
Diğer kısmına şeker ve diğer malzemeleri katıp tatlı aşure yaparken, ayırdığımız kısma bir de aynı şekilde ayıklayıp suda beklettikten sonra haşladığımız dövülmüş mısırı ekliyoruz.
Ve hepsini aynı tencereye alıp üzerine bire bir ölçüde (yani 2 bardak su ise 2 bardak süt) su ve süt karıştırıyor, tuz ekliyor ve çorba gibi kaynatıyoruz.
Ayrı bir tavada küçük küçük doğradığımız kuru soğanları sıvı yağ ve pul biber ile öldürüyoruz.
Servis yaparken bu yağı (Çerkesler buna şıbjıdağ der) çorbanın üzerine döküyoruz.


İsteğe bağlı olarak Çerkes Aşuresine kemikli et katılabilir.

Ben geçen yıl katmamıştım ama bu yıl kızım da içeceği için kattım.

Daha önce yazdığım blogumda da natıfıps tarifini bu şekilde yayınlamıştım.

O yazıma gelen bir yorumda bana Çerkes Aşuresine et dışında bir de kuru üzüm ekleyebileceğimi önermişti bir okuyucum.

Ben hala denemedim.

Sanırım tatlı-tuzlu bir arada olan tadlara pek alışık değilim.

Bu yüzden kalmıkşay da içemem:) (Nasıl çerkes isem:)))

2 yorum:

Saliha dedi ki...

ellerinize saglık çerkez aşuresınıde öğrenmiş oldum..sevgılerımle..

minemutfakta dedi ki...

Saliha Hanım'cım sevgiler, çok lezzetli, biz seviyoruz, umarım denersiniz.