11 Ocak 2008 Cuma

HAVUÇLU-KURU ÜZÜMLÜ-DAMLA ÇİKOLATALI KEK

Uzun bir aradan sonra yeni bir tarifle sizlerleyim.
Dün keki çok seven eşim için havuçlu, kuru üzümlü, damla çikolatalı kek yaptım.
İşte tarifi;

Malzemeler;
4 Yumurta
1,5 Su Bardağı Toz Şeker
2 Su Bardağı Un
1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
1 Su Bardağı Süt
1,5 Su Bardağı Rendelenmiş Havuç
1/2 sU Bardağı Kuru Üzüm
2 Yemek Kaşığı Dolusu Damla Çikolata
2 Tatlı kaşığı Tarçın
1 Paket Vanilya

1 Paket Kabartma tozu

Yapılışı;
Kek yapma işlemine başlamadan önce kuru üzüm bir miktar sıcak su içinde yaklaşık yarım saat bekletilir, daha sonra suyu süzülür ve una bulanır, bu şekilde malzemeye karıştığında dibe çökmesi engellenmiş olur.

Diğer yanda un, kabarma tozu, tarçın ve vanilya birlikte elenerek karışmaları sağlanır.
Derin bir çırpma kabında yumurtaları ve toz şekeri; mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde 4-5 dakika çırpılır.
Karışım iyice beyazlaştıktan sonra içine önce sıvı yağ, ardından süt ve un, kabartma tozu, şekerli vanilin ile tarçından oluşan toz karışım eklenerek 1-2 dakika daha çırpılır.
Son olarak rendelenmiş havuçlar ve kuru üzüm eklenir ve son bir kez daha karıştırılarak; yağlanmış kek kalıbına dökülür.

Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede 45dakika pişirilir.
Piştikten sonra 15-20 dakika kalıpta bekletildikten sonra, kalıp ters çevrilerek kek çıkarılır ve dilimleyerek servis yapılır.

***Not;
Pişirmenin ilk 20 dakikasından sonra damla çikolata kekin üzerine serpilir.
Bu şekilde çikolataların tamamen erimeden ve kekin içine girmeden sadece kekin üstünde kalması sağlanır.
İsterseniz siz damla çikolatayı üzüm ve havuçları eklediğiniz sırada da katabilirsiniz.
Ben benim gibi yemek istemeyenler kolayca üzerinden ayıklasın diye sonradan katmayı tercih ettim.
Dilerseniz bu kekin içine üzüm yerine 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz de katabilirsiniz.

Hiç yorum yok: