10 Haziran 2007 Pazar

BİR ÇERKES ÇÖREĞİ; GUBATE

Dün akşam kayınvalidemi ziyarete gittik.
Kayınvalidem çayın yanında yememiz için gubate yapmıştı.
Gubate çerkeslere özgü patatesi bir çeşit börektir.
Her katı yağlanarak yapılan hamuru ve içine bol miktarda konulan haşlanmış patates nedeniyle yumuşacık olan bu börek son derece lezzetlidir.
Yapılışını kısmen izleme şansı buldum.
Bu nedenle kısa zamanda ben de yapabileceğimi umuyorum.

Gubate hamuru için gerekli malzemeler;
1 paket yaş maya
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz

Hamurun katlarına sürmek için 250 gram tereyağı

İç harcı için;
1 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patates
1 adet orta büyüklükte kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Yapılışı;
Patatesler haşlanıp püre haline getirilir.
Bir tavada sıvı yağ, pul biber ve yemeklik doğranmış kuru soğan kavurulur.
Daha sonra bu karışım patates püresi ile karıştırılarak iç harç malzemesi oluşturulur.

Ilık su, yaş maya, un ve tuz karışımı ile yumuşak bir hamur elde edilir ve bu hamur 5 bezeye ayrılır.
Her bir bezeden ince birer yufka açılır.
Yufkaların üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağı sürülür.
Yağlanmış yufkalar üçe bölünür ve her bir parça her iki yandan kıvrılarak rulo hale getirilir.
Böylece elde edilen 15 bezenin her biri yeniden açılır.
Bir yemek tabağı büyüklüğünde açılan her bir beze önce yeniden yağlanır, ardından da içine 2 yemek kaşığı iç harç malzemesinden konur.
Hazırlanan gubatenin iki yanı pide kapatır gibi birleştirilerek yağlanmış tepsiye dizilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırında pişirilir.

Hiç yorum yok: