17 Mart 2015 Salı

ÇİRİŞ OTU KAVURMASI


Baharda semt pazarlarında görüyorsunuzdur bu otu.
Kars Otu ya da Çiriş Otu deniyor.
Değişik bir kokusu ve ekşi bir tadı var.
Bir arkadaşım bu otun doğuda sokaklarda bu şekilde satılıp çerez gibi çiğ olarak yendiğini söyledi.
Ancak pazarda bu otu satan esnaf otun bildiğimiz ıspanak yemeği gibi pirinçli ya da bildiğimiz ıspanak kavurması gibi yumurtalı kavurmasının yapılabileceğini söylüyorlar.
Ben bu otu ik kez geçen yıl annemlerde yemiştim.
Annem pazarlarda bulduğu değişik sebze ve otları alıp denemeye çok meraklıdır.
İstanbul'da geçen yıl bulamamış İzmit'ten alıp bir kez pirinçli yemeğini yapmıştım.
Artık burada da mevsiminde rahatlıkla bulunabiliyor.

MALZEMELER;
1/2 Kg. Çiriş Otu
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
3 yumurta
 
YAPILIŞI;
Çiriş otu köklerinden ayıklanarak küçük küçük doğranır.
Bol su ile yıkanır.
Diğer yandan kuru soğanlar yemeklik doğranarak bir tava içinde sıvı yağ ile kavrulmaya başlanır.
Soğanlar kavrulunca çiriş otu eklenir ve suyunu salıp yeniden çekene kadar orta ateşte pişirilir.
Suyunu çekince tuz ve pul biber eklenerek karıştırılır ve yumurtası kırılır.
Yumurta ister karıştırılarak ister lop halde pişirilmeye bırakılır.
İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapılır.




Hiç yorum yok: