6 Ağustos 2012 Pazartesi

FELLAH KÖFTESİ


Ramazan ayı yaklaşan doğumum nedeniyle neredeyse özel bir yemek yapmadan ve hiç iftar daveti vermeden geçti.
Dün akşam üzeri yatarak istirahat ederken birden aklıma içli köfte yapmak geldi.
Aslında normal şartlarda benim için çok kolay olan içli köfte yapımı özel durumum ve sıcaklar nedeniyle gözümde büyüyünce fellah köftesine karar verdim.
Daha önce fellah köftesi yemiş ancak yapmamıştım.
Tarifi buradan aldım.
Ancak ben tarifte bazı değişiklikler yaptım.
Örneğin köftelerin hazırlanmasında kullanılan irmiği kullanmadım.
Zira ben içli köfte yaparken de irmik kullanmam.
Hamurun kaynaşmasını beyaz unla ve yumurtayla sağlarım.

İşte benim kullandığım malzemeler ve fellah köftesinin yapılışı.

Malzemeler:
3 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı un
2  yumurta
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane

Sosu için:
6 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşığı salça
2 iri domates rendesi
1 su bardağı sıcak su
1 adet limonun suyu
1 fincan nar ekşisi
Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane
Üzerini süslemek  için:
Maydanoz


Yapılışı:
Bulguru yoğurma kabına alın.
Üzerine sıcak suyu ekleyin ve şişmesi için bekleyin.
Soğanırobottan çekin ve diğer malzemeleri de ekleyerek yoğurun.
Derin bir kaba su doldurun.
Hamurdan elinizi ıslatarak köfte gibi sıkarak küçük küçük parçalar koparın.
Daha sonra bu küçük parçaları elinizle yuvarlayın.
Un serpilmiş bir tepsiye dizin.
Bütün hamuru bu şekilde tamamlayın.
Elinizi ıslatarak küçük parçalar halinde yuvarlamanız yeterli.
Tencereye sıcak su ve tuz ekleyin ve fellah köftelerini haşlayın,süzün.
Diğer yanda tavada zeytinyağını ve rendelenmiş sarımsakları kavurun.
Salçayı domates rendesini ve baharatları ekleyin karıştırın.
Sıcak suyu ilave edin.
Limon suyu ve nar ekşisini de ekledikten sonra bir kaç dakika pişirin..
Haşlanan köfteleri sosun içerisine alın 1-2 dk daha pişirdikten sonra servis tabağına alın.
Üzerine maydanoz serperek servis yapın.

***Notlar;
Daha sonra bir blogda okuduğuma göre Adana'da fellah köftesinin hamuruna kuru soğan konmazmış.
Bir dahaki denememde soğan kullanmayacağım.

Ayrıca normalde Fellah köftesi daha minik olur ben biraz büyük yaptım, siz benim yaptıklarımın yarısı büyüklüğünde yapabilirsiniz.

1 yorum:

Saglıklı O! dedi ki...

Tarif defterime ekledim canım, cok hos gorunuyorlar ^^