28 Mart 2012 Çarşamba

ISPANAK BAŞI (ZERRİN AŞI)



Bu hafta pazardan alınmış yarım kilo ıspanağım ve karışık bir kafam vardı bir saat öncesine kadar.
Facebook'ta ıspanakla ne yapsam diye attığım başlığa arkadaşım Zerrin Hanım'dan Ispanak Kökü önerisi geldi.
Bilindik bir tarif yapmak istemediğim için ve malzemeleri mutfağımda bulunduğu için büyük bir heyecanla mutfağa geçtim.
Ben yöresel yemekleri severim.
Acılı, ekşili, vitaminli, doyurucu ve geleneksel lezzetleri de...
Bu tarif hem bu anlamda beni heyecanlandırdı hem de son 1 aydır yumurta yemeyen küçük kızım Jane için bol demir içeriyordu.
Tarifi aldıktan yarım saat sonra ocağın altını kapamış ve Zerrin Hanım'ın ''yanında ne gider'' soruma karşılık önerdiği şehriyeli bulgur pilavını yapmaya geçmiştim.
Yeşilliklerim de yıkandı, ohhh üzerimden büyük bir yük kalktı.
Çünkü benim için yemek yapmak çok kolay ve zevkli bir iş ama ne yapacağıma karar vermek çok sıkıcı.
İşte malzemeler;
1 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
4 Yemek kaşığı zeytinyağı
3 Diş sarımsak
1,5 Su bardağı haşlanmış nohut
1 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
Yarım kilo ıspanağın kök kısımları ( fazla küçük olmayacak şekilde doğranacak)
Limon suyu
Tuz
Sıcak su
Yapılışı;
Küp küp doğranmış kuru soğanlar sıvı yağda salça ve sarımsak ilavesi ile kavrulur.
Üzerine nohut, yeşil mercimek ve ıspanak kökleri eklenir.
Tuz, limon suyu ve sıcak su ilavesiyle düdüklü tencerede 15 dakika pişirilir.


Tencere malzemelerin kavrulmuş hali...
Tencereye sıcak su ekledikten sonra....
Ve yemeğimiz pişti...

3 yorum:

zerrinceelisleri dedi ki...

Ellerine sağlık ve afiyet olsun arkadaşım..

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Yemeğin nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor ellerinize sağlık...ben de muhakkak denemek isterim.