27 Mart 2012 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ


Hünkar beğendi eşimin en çok sevdiği yemektir.İstanbul'da bu yemeği layıkıyla yapan 3-4 esnaf lokantası biliyoruz. Ne zaman bu lokantalardan birine gitsek eşimin seçimi hünkar beğendi oluyor. Ve ne zaman bir market alışverişinde patlıcan alsak eşimin bana yönelttiği klasik bir soru oluyor; ''hünkar beğendi yapacak mısın?'' Ocak üzerinde patlıcan közlemeye üşeniyordum, fırında közlemek de aynı tadı vermiyordu.Bir kaç haftadır pazardan aldığım kzömatiği kullanıyorum.Bunca zamandır neden inatla almamışım şu közmatiği bilmiyorum.Ne rahatmış, üstelik de ne lezzetli közleniyor besinler.Hala almamış olanlara şiddetle öneririm. Hünkar beğendi eşimin en çok sevdiği yemektir.İstanbul'da bu yemeği layıkıyla yapan 3-4 esnaf lokantası biliyoruz. Ne zaman bu lokantalardan birine gitsek eşimin seçimi hünkar beğendi oluyor. Ve ne zaman bir market alışverişinde patlıcan alsak eşimin bana yönelttiği klasik bir soru oluyor; ''hünkar beğendi yapacak mısın?'' Ocak üzerinde patlıcan közlemeye üşeniyordum, fırında közlemek de aynı tadı vermiyordu.Bir kaç haftadır pazardan aldığım kzömatiği kullanıyorum.Bunca zamandır neden inatla almamışım şu közmatiği bilmiyorum.Ne rahatmış, üstelik de ne lezzetli közleniyor besinler.Hala almamış olanlara şiddetle öneririm.

Hünkar beğendi eşimin en çok sevdiği yemektir.
İstanbul'da bu yemeği layıkıyla yapan 3-4 esnaf lokantası biliyoruz.
Ne zaman bu lokantalardan birine gitsek eşimin seçimi hünkar beğendi oluyor.
Ve ne zaman bir market alışverişinde patlıcan alsak eşimin bana yönelttiği klasik bir soru oluyor; ''hünkar beğendi yapacak mısın?''
Ocak üzerinde patlıcan közlemeye üşeniyordum, fırında közlemek de aynı tadı vermiyordu.
Bir kaç haftadır pazardan aldığım köZmatiği kullanıyorum.
Bunca zamandır neden inatla almamışım şu közmatiği bilmiyorum.
Ne rahatmış, üstelik de ne lezzetli közleniyor besinler.
Hala almamış olanlara şiddetle öneririm.
Beğendi malzemesi:
4 patlıcan
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
Et malzemesi:
1/2 kuzu eti, (şerit halinde kesilmiş olmalı)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
Beğendinin hazırlanması: Patlıcanları yıkayıp bıçakla bir kaç yerinden delerek közleyin. Közlenmiş patlıcanları ağzı bağlı naylon bir poşet içinde 15-20 dakika bekletin, böylece kabukları daha kolay soyulur.
Kabukları soyulan patlıcanları çatalla iyice ezin.
Diğer yanda un ve tereyağını kavurun.
Karışıma sütü azar azar ekleyin.
Sonra tuzu ve ezilmiş patlıcanları ekleyin ve karıştırın.
Karışımı servis tabağına alın.
Etin hazırlanması: Etleri tavaya koyun ve suyunu çekene kadar sıvıyağ ile pişirin.
Sonra unu ekleyin.
Doğranmış sarımsaklar, salça, tuz ve karabiberi ekleyin ve etleri başka bir servis tabağına alın.

2 yorum:

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Ben de çok severim. Yemeğin nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

Hatice dedi ki...

Çok severim bu yemeği ellerinize sağlık...