13 Şubat 2012 Pazartesi

KALMUK ÇAYI / KALMIK ŞEY

Kafakasya'nın aynı kefir gibi oldukça tanınan, efsanevi ve bir o kadar da şifalı içeceği kalmuk çayını hiç denediniz mi?
Faydaları hakkında internette kısa bir araştırma yaptığınızda eğer denemediyseniz denemek için sabırsızlanacaksınız.
Eşim bu çayı çok sever.
Zaman zaman ben kendisi için bu çayı kaynatsamda en çok kaynatılmış ve süzülmüş halde Kayseri'den gelir bize.
Eşimin teyzesi eşim için kaynatır, şişeler ve bize yollar.
Bana sadece bu çayı süt, tuz, karabiber ve tereyağı ile buluşturarak servise hazırlamak kalır.
Ancak yapılış aşamalarını da sizlere aktarabilmek için bu kez çayı tamamen ben hazırladım.

İşte kalmuk çayının bitkisi, kurutulmuş halde tencerede.


Kalmuk çayının bitkisi


Bitki bol suda yıkanır, düdüklü tencereye alınır, üzerine bol miktarda kaynamış su dökülür ve düdüklü tencerede 1 saat haşlanır.


Haşlandıktan sonra süzülür.


2/3 oranında süzülmüş kalmuk çayına 1/3 oranında süt eklenerek birlikte bir taşım daha kaynatılır



Kaynama işlemi sırasında tuz ve karabiber eklenir.


Kaynama işlemi sonunda fincana alınır, bir çay kaşığının ucu ile tereyağı ilave edilir.





Kalmuk çayımız servise hazır.

Velibah ya da gubate ile birlikte servis ederseniz çok övgü alabilirsiniz:)



Hiç yorum yok: