15 Mart 2015 Pazar

VELİBAH


Velibah, bir Oset yemeğidir.
Eşimin çok sevdiği bu hamur işi sıklıkla yapılmasa da bizim evde sevilen bir yiyecektir.

Malzemeler;
1 Paket yaş maya
1 Su bardağı su

1 Su bardağı süt
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un


İç malzemesi için;
Haşlanmış patates
Tuz

Kırmızı toz biber

Üzerini yağlamak için tereyağı


Yapılışı:
Süt ve su birlikte ılıtılarak içine toz şeker eklenir.

Daha sonra bu karışıma maya eklenir ve maya elle ufalanır.
Geniş bir kabın içine un ve tuz eklenerek ortası açılır.

Üzerine mayalı karışım yavaş yavaş eklenerek, yumuşakça bir hamur elde edilir.
Hamur ılık bir ortamda 1,5 saat mayalandırılır.

İçi için haşladığımız patatesler ılıkken birezici yardımıyla pürüzsüz olacak şekilde ezilir.

Patates tuz ve toz biber ile tatlandırılırç

Mayalanan hamur bezelere ayrılır.
Her bir beze 10 cm. çapında açılır ve içine patatesli harçtan konur.

Hamurun ağzı büzülerek toparlanır ve böylece patates harcı hamurun içinde kalır.
Patatesli bezeler unlanmış bir zeminde istediğiniz incelik ve çapta açılır.
Teflon tava ya da sac üzerinde her iki yüzü de pişirilir.
Sıcakken tereyağı ile yağlanarak bir tepsiye üst üste dizilir.
Tamamı pişirilip yağlandıktan sonra; üçgen dilimler halinde kesilir.
Ayran ya da kalmuk çay ile servis edilir.

1 yorum:

sieda nur dedi ki...

Ellerinize saglik,afiyet olsun